För att konstnärer – både synskadade och icke synskadade – ska kunna skapa konst måste de ha tillräckligt med energi. Och då menar vi inte bara energi som gör att man orkar anstränga sig fysiskt, utan även hjärnan behöver energi och bränsle för att fungera på rätt sätt. Detta framförallt när det kommer till att skapa konst! 

Trots att konst kan vara ganska stillasittande innebär inte det att behovet av energi är mindre. Utan snarare går det åt väldigt mycket energi för att vara kreativ och komma på idéer, samt en del för skapandet i sig. Att äta bra och näringsrik mat är med andra ord viktigt, för även hjärnan behöver mat för att fungera rätt och prestera på bästa sätt. 

Lagom är bäst

Som du säkert redan vet så är lagom ett bra mått till mycket, och det även när det kommer till hur mycket och hur ofta man ska äta. Vad som är lagom för dig som individ får du själv avgöra, framförallt i förhållande till vad som får dig att må bra. En tumregel som är väldigt bra att utgå ifrån är att man kan äta allt, men inte allt samtidigt och inte allt hela tiden. Du kan till exempel inte leva på varken glass, men att äta broccoli 5/5 mål är inte heller bra. För att hjärnan ska orka med är en varierad kost med tillräckliga mängder näring, protein och energi nödvändig.  

Använd bra redskap

Något många inte tänker på när de lagar maten de ska äta är vilka redskap man använder. Har du till exempel en gammal grill som bränner maten du grillar, men som du inte brytt dig om för att du inte tänkt på det? Detta är ett tecken på att du behöver göra dig av med din gamla grill och kolla utbudet på nya grillar av högre kvalité, som exempelvis Weber grillar

Utöver grillens skick bör du även se över skicket hos dina bestick, dina köksredskap, ditt porslin och andra redskap och verktyg du använder i köket. Börjar de gå sönder är det dags att investera i nya då trasiga köksredskap inte bara kan innebära fara vid användning, utan det kan även innebära fara när du ska äta maten. Ju bättre redskap du har desto bättre mat kan du laga, och desto bättre mat desto mer energi till skapandet!