Inspiration hittar man ofta i saker man ser. Men för en synskadad, som alltså inte kan se, är det svårt att hitta just inspiration i saker och ting genom att kolla på det. Istället är det vanligt att de andra fyra sinnena förstärks om man har en synskada, vilket gör att just synskadade många gånger har en stor förmåga att hitta inspiration i saker relaterade till hörseln, känseln, smaken eller doften. 

Synskadade kan se

Har du någonsin hört en synskadad person säga “vad fin du är idag”? Vare sig du har hört det eller inte så kanske du blir fundersam, för det är väl så att synskadade inte kan se om något är fint eller inte? Trots att väldigt många tror precis detta så är det faktiskt ett falskt påstående. För faktum är att en person med en synskada kan se, men det på ett helt annat sätt än såsom de med “friska” ögon ser. 

Hur en synskadad person ser och upplever saker är dock väldigt svårt att förstå om man själv inte har upplevt det. Just detta gör dock att synskadade många gånger är experter på att hitta inspiration i det mesta. De kan hitta inspiration i allt från en katts mjuka päls till ljudet av regn. Trots att de inte kan ta denna inspiration för att på egen hand snickra ihop trädgårdsmöbler och utemöbler kan de få mycket inspiration till annat. Detta är något du själv kan ha i åtanke när livet känns tråkigt – du behöver inte alltid se saker för att tänka nytt!